1. Home Brother
 2. Podrška
 3. Upute: kategorija pisača
 4. Kako pronaći IP adresu Brother pisača
A desk with a Brother printer, laptop, and some stationery against an exposed brick wall and a large green plant on the right. Part of a bright window and a white chair is also visible.

Kako pronaći IP adresu Brother pisača

Ovdje objašnjavamo što je IP adresa i kako je pronaći pomoću Windows/Mac računala.

Što je IP adresa na pisaču?

IP adresa (internetski protokol) vašeg pisača jedinstveni je skup brojeva dodijeljenih uređaju. Ova serija brojeva pisaču omogućuje komunikaciju putem mreže, tako da bez nje nećete moći dodati pisač u mrežu za korištenje s više uređaja na više lokacija.

Brother pisači dizajnirani su za jednostavno korištenje, a mnogi imaju bežičnu funkcionalnost koja vam omogućuju povezivanje više uređaja bez konfiguriranja pisača za rad u određenoj mreži. U većini slučajeva samo morate spojiti pisač s bežičnom mrežom.

Postoji nekoliko načina na koje možete saznati IP adresu pisača. To ovisi o tome ima li vaš pisač zaslon ili ne, i od operativnog sustava računala s kojim se pisač povezuje.

Kako pronaći IP adresu pisača

Pronalaženje IP adrese pisača može se obaviti prilično jednostavno ako vaš pisač ima Ethernet priključak i zaslon. Pomoću zaslona za kretanje izbornikom pisača trebali biste pronaći IP adresu unutar stranice s postavkama i informacijama o pisaču. Ako zaslon ne prikazuje ovo ili pisač nema zaslon, morat ćete se povezati s računalom.

Kako pronaći IP adresu na Windows računalu:

 1. Nakon povezivanja pisača putem USB-a prijeđite na upravljačku ploču iz izbornika Start sustava Windows.
 2. Kliknite opciju „Prikaz uređaja i pisača” u kategoriji „Hardver i zvuk”.
 3. Pronađite pisač pod „Pisači i faksovi”; provjerite da li ste odabrali pravi pisač provjerom naziva i broja modela vašeg pisača.
 4. Desnom tipkom miša kliknite ikonu pisača i na izborniku odaberite „Svojstva”.
 5. Pronađite odjeljak „Općenito” u izborniku svojstva, a zatim potražite polje „Lokacija”. Brojevi koji se prikazuju s desne strane ovog polja čine IP adresu vašeg pisača.

Kako pronaći IP adresu na Mac računalu:

 1. Kliknite na "Postavke sustava" na početnom zaslonu vašeg Mac računala.
 2. Kliknite opciju „Ispis i faksiranje” u novom prozoru.
 3. Pronađite pisač u odjeljku „Pisači”, pazeći da odaberete odgovarajući pisač provjerom broja i naziva modela.
 4. Ako je odabran odgovarajući pisač, kliknite „Opcije i potrošni materijal”. Na novom zaslonu prikazat će se IP adresa vašeg pisača.

Koji god operativni sustav koristite za pronalaženje IP adrese pisača, svakako zabilježite te brojeve točno. Te brojeve zatim možete koristiti za konfiguriranje pisača za pokretanje na privatnoj mreži ili za pomoć u dijagnosticiranju problema s povezivanjem u budućnosti. Dok većina modernih pisača čini povezivanje jednostavnim zadatkom, uvijek je dobro zabilježiti IP adresu pisača za buduće potrebe.

Međutim, ako tražite pisač koji će savršeno odgovarati vašim potrebama, idite na birač proizvoda kako biste pronašli savršen uređaj za vas.

Više iz Upute: kategorija pisača

Možda će vam se sviđati i

Povratak na vrh