1. Home Brother
 2. Programi recikliranja
 3. Recikliranje tonera
Muškarci drže dijete na ramenima i zajedno recikliraju plastičnu bocu

Recikliranjem pomažete u zaštiti okoliša.

Jamčimo da se brinemo o okolišu preradom i ponovnom uporabom već korištenog potrošnog materijala. Na taj način pridonosimo takozvanom kružnom gospodarstvu odnosno smanjujemo negativan utjecaj na okoliš.

Originalan toner Broher

Do 4 komada

Besplatan povrat poštom za korištene tonere, jedinice bubnja, kutije za otpadni toner i transportne jedinice.

1. Preuzmite i ispišite (I.B.R.S.) naljepnicu za besplatan povrat s donje veze.

2. Pažljivo spakirajte prazni toner u kutiju u koji ste dobili novi toner. Poslati možete isporučiti do dvije kutije (4 tonera) istovremeno

3. Zaljepite (I.B.R.S.) naljepnicu na kutiju.  

4. Odnesite kutiju u poštu i pošaljite je besplatno.

Preuzmite

Često postavljana pitanja

 • Znamo sastav vlastitih tonera, tako da ih možemo ponovno proizvesti ili reciklirati u punom potencijalu
 • Ponovna proizvodnja tonera uštedi 33 % CO2 u usporedbi s kupnjom novog
 • Doniramo za Cool Earth kroz naš program recikliranja
 • Naša europska postrojenja za reproizvodnju (u koja se vraćaju svi vaši toneri) su ugljično neutralna i s akreditacijom nultog otpada na odlagalištima

Prihvaćamo samo Brother originalne tonere kroz naš program povrata jer znamo njihov sastav pa ih možemo ponovno proizvesti ili reciklirati u punom potencijalu. Međutim, ako dobijemo tonere drugih proizvođača, reciklirat ćemo ih odgovorno i ne slati ništa na odlagalište.
Prije stavljanja tonera u kutiju, pričvrstite žuti/narančasti plastični poklopac i pažljivo ih spakirajte u vrećicu kako biste ih zaštitili od mogućih oštećenja tijekom transporta.
Da, imamo 3 različite usluge ovisno o tome koliko tonera imate. Jednostavno odaberite onu koja vam najviše odgovara! Čak i mali doprinos pomaže u zaštiti okoliša od nepotrebnog otpada. Bilo da ste mali, srednji ili veliki korisnik, Brother ima pravu uslugu recikliranja za vas: vratite kutije s jednim ili više tonera putem pošte ili upotrijebite našu uslugu preuzimanja kutija.
Pošaljite nam e-mail na recycle@brother.eu s pojedinostima narudžbe i rado ćemo vam pomoći!
Vaša nacionalna poštanska služba i Spring Global Mail/PostNL imaju ugovor za prihvaćanje i slanje tonera pomoću IBRS-a (International Business Reply Service). Moraju prihvatiti vaš paket s praznim tonerom. U slučaju problema, obratite se recycle@brother.eu

Jednostavno upotrijebite neku od naših usluga recikliranja kako biste tonerevratili u Brother. Imamo 3 opcije, ovisno o tome koliko spremnika tinte imate:

 1. Ako imate 1 do 2 tonera, jednostavno koristite naljepnicu za besplatno slanje u kutiji ili je preuzmite na mreži. Zalijepite je na postojeću kutiju i odnesite u poštanski ured.
 2. Naručite besplatnu kutiju za više praznih tonera pomoću naše opcije '4-12' i jednostavno je ostavite u poštanskom uredu kada je puna.
 3. Naručite kutiju za više praznih tonera pomoću naše opcije 'više od 12' i nakon popune, koristite istu stranicu kako biste zatražili besplatno preuzimanje putem kurirske službe.

Toneri vraćeni u Brother bit će ponovno proizvedeni, a sve što ne možemo izravno ponovno upotrijebiti reciklirat će se i doprinijeti održivom kružnom gospodarstvu.

 • Naši postupci zatvorene petlje znače da se 100 % Brother tonera koje nam pošaljete ponovno proizvodi ili reciklira.
 • Kada nam vratite toner, on prolazi postupak prerade u 150 koraka kako bismo osigurali da je svaki prerađeni toner iste kvalitete kao i novi. To je vrlo inovativan proces koji znači da možemo ponovno proizvesti 86 % tonera.
 • Uzimamo prazan toner, rastavljamo ga, zamijenimo istrošene dijelove, očistimo ga i ponovno sastavimo - a zatim šaljemo natrag našim kupcima jednako dobro kao i novi.
 • Sve što ne možemo preraditi zbog oštećenja ili istrošenosti, reciklirano je 100 %.
Ne, povratnica za pošiljku potrebna je samo za pošiljke preko 20 kg.
Kupci iz cijele Europe recikliraju svoje prazne spremnike tinte s Brotherom. Imamo dva postrojenja za reproizvodnju u Europi: u Sjevernom Walesu i u Slovačkoj. Koristimo centralizirani sustav sa sjedištem u Nizozemskoj i paneuropsku poštansku mrežu. To znači da svi toneri dolaze u jednoj pošiljci, a ne u pojedinačnim paketima, što uvelike smanjuje emisije u transportu.